Interview met een 40+ Onderneemster

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie.

Ik ben Wendy, 45 jaar. Ik woon in Alphen aan den Rijn, samen met mijn man, 17-jarige dochter, een hond, drie katten, 2 konijnen en een hamster.

Hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

Mijn webshop heet Stip & Bloem. Kort samengevat verkoop ik gifts & lifestyle. Wat specifieker: mijn webshop is onderverdeeld in 4 categorieën: ladies, kids, lunch & onderweg en stationery.  Mijn assortiment varieert in feite van damestassen tot stickers, van koeltasjes tot zeepjes in een doosje. Alles wat ik leuk vind en wat “Stip & Bloem” uitstraalt, koop ik in.
Mijn voorraad past al een aantal jaren niet meer op onze zolder, dus sinds een jaar of vijf huur ik een ruimte van zo’n 50 m2 bij mijn ouders. Daar staat al mijn voorraad uitgestald, ontvang ik afhaalklanten en pak ik alle bestellingen in. Al het werk achter de schermen, zoals inkopen, administratie en mail doe ik vanaf mijn bureau in onze eigen woonkamer.

Op welke social mediakanalen ben jij actief?

Instagram en in mindere mate Facebook.

Welk social mediakanaal is jouw favoriet?

Instagram. Facebook vind ik zakelijk gezien nog wel leuk, maar privé erger ik me aan de negativiteit die er vaak heerst.

Hoeveel dagen en uren werk je?

Ik weet niet hoeveel uren per week ik werk. Omdat ik geen vaste tijden werk, werk & privé elkaar soms heel snel afwisselen (vaak meerdere keren per dag) en ik geen uren tel, heb ik daar niet echt zicht op. Ik werk in ieder geval  6 dagen in de week, soms 7. Wel is het zo dat ik in het weekend minder uren draai. Ik kom zeker aan meer dan 40 uur. En dat is dan een rustige week.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Geen enkele dag is hetzelfde, omdat dat afhankelijk is van het lesrooster van onze dochter, of ik die dag opvang voor de hond heb, of ik privé afspraken heb. Op maandag en woensdag gaat de hond naar de opvang en probeer ik grotendeels buitenshuis te werken: bestellingen inpakken, binnengekomen voorraad uitpakken en inruimen en afhaalklanten ontvangen. Op de dagen dat mijn dochter maar kort les heeft en de hond niet naar de opvang gaat, werk ik ongeveer 4 uur buitenshuis aan de bestellingen. De rest van de dag werk ik vanuit huis achter de pc. Soms is dat de ochtend, soms juist de middag.

Hoe wil je dat jouw werkdag er uit ziet?

Ik zou heel graag een “9 tot 5” baan hebben, maar ik heb geaccepteerd dat dat in deze fase van mijn privé situatie niet haalbaar is. Ik roei dus met de riemen die ik heb en probeer daar niet teveel bij stil te staan.

Werk je vanuit huis?

Ja! Alles wat ik thuis kán doen, doe ik thuis. Op die manier kan ik er voor mijn dochter (en de hond) zijn. Alles wat buitenshuis moet gebeuren (bestellingen inpakken, ontvangen van voorraad en afhaalklanten), plan ik zo efficiënt mogelijk in in de uren dat ik daar ben.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen?

Ik heb geen strikte planningen meer, omdat dat de afgelopen jaren altijd in het honderd liep door onverwachte privé zaken. Ik heb nu een to-do-lijst, waarbij ik per dag bekijk wat haalbaar is. Omdat ik geen planning meer heb, heb ik geleerd om alles te kunnen laten vallen. Hierbij noem ik zeker de hulp van mijn moeder. Als ik onverwacht weer eens niet buitenshuis kan gaan werken, neemt zij de bestellingen over zodat mijn klanten er geen hinder van ondervinden.

Heb je ruimte in je dag voor jezelf?

Afhankelijk van de drukte in de webshop (en privé) de ene week meer dan de andere. Het is in ieder geval niet zo veel als ik zou willen.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Dat vind ik een hele lastige vraag, ik weet niet zo goed wat er wordt bedoeld. Wat ik belangrijk vind ik het leven? Mijn eerste prioriteit is ons gezin zo stabiel mogelijk te houden. Wij hebben behoorlijk wat meegemaakt en daarom ben ik in de eerste plaats moeder en echtgenote. Wat niet wil zeggen dat ik niet aan mezelf denk: Stip & Bloem is helemaal van mij, daar werk ik al bijna 10 jaar heel hard aan en dat is wat mij gelukkig maakt. Mijn bedrijf is dan ook zeker geen ondergeschoven kindje, maar als mijn dochter of man mij nodig heeft, dan gaan zij altijd voor.

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Ook hier: ik weet niet precies wat er wordt bedoeld. Wat ik zakelijk gezien belangrijk vind is dat mijn klanten tevreden zijn over datgene wat ik lever. Daarmee bedoel ik niet alleen het artikel wat ze hebben besteld, maar ook het bestelproces, de service, het aanbod in de webshop, het gevoel wat ze krijgen als ze hun bestelling ontvangen. Het hele plaatje moet kloppen.
Ik kan me niet meten aan de grote jongens die “voor 23u besteld, de volgende dag in huis” of “gratis verzenden en retourneren” beloven. Maar ik hoop dat ik klanten een fijne winkelervaring kan bezorgen door aandacht te geven aan hun bestelling, het persoonlijke contact en het kijkje achter de schermen wat ik ze op Instagram en Facebook bied.

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

Mijn grootste probleem is toch wel dat ik het gevoel heb me qua tijd niet 100% in te kunnen zetten voor mijn bedrijf, omdat ik geen duidelijk afgebakende werkuren heb. Ik heb me hier wel bij neergelegd: mijn privé situatie is zoals hij is en gezien die omstandigheden ben ik tevreden met  wat er nu als bedrijf staat. Puur gerelateerd aan mijn leeftijd: ik merk dat ik ’s avonds geen bergen energie meer heb. Dus in de avonden plan ik werkzaamheden waarbij ik niet al teveel hoef na te denken óf werk wat ik zo leuk vind, dat ik vanzelf wakker blijf J

Wil je graag “erbij horen” of kies je je eigen weg?

Ik onderneem volledig vanuit mijn gevoel en gezonde verstand. “er bij horen” als in: een onderdeel zijn van een groep webshophouders: ja leuk. “er bij horen” als in: hetzelfde doen als een ander: nee dankje.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Ik heb het jarenlang alleen afgekund, maar de laatste jaren helpt mijn moeder me. Eerst alleen met bijvoorbeeld controleren en uitpakken van binnengekomen voorraad. Maar sinds een jaar verzendt zij ook de bestellingen bij bijvoorbeeld ziekte, vakantie of privé omstandigheden. Daarnaast vindt ze het heerlijk om “productiewerk” zoals stickers knippen en zakjes tellen te doen. Dit alles doet ze uit liefde, er valt met haar niet te praten over een financiële vergoeding.  Ze besteedt inmiddels een flink deel van de week aan Stip & Bloem, waar ik haar eeuwig dankbaar voor ben.

Waarom besteed je werk uit?

Heel simpel: tijdgebrek. En ik wil dat de verzending gewoon doorgaat als ik met vakantie ben of ziek ben.

Heb je sparringpartners?

Nee. Ik praat wel veel met mijn ouders over mijn bedrijf en zakelijke beslissingen. Mijn vader heeft zelf een goedlopend bedrijf gehad (is nu gepensioneerd). En ook bij mijn man kan ik terecht voor zakelijke adviezen.  Ook heb ik 1 leuke collega webshophouder, die ik nog nooit heb ontmoet, maar waarmee ik over en weer wel heel veel ervaringen uitwissel. Wacht, dat is dan zeker een sparringpartner 😉

Zo ja, hoe vaak spreken jullie elkaar? / Zo nee, zou je dat wel willen?

Nee, ik heb daar geen behoefte aan. Ik  ben tevreden met hoe het nu gaat.

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.