Interview met een 40+ Onderneemster

 

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie, hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

 Ik ben Romana Switzer, 38 lentes jong, moeder van twee meiden van bijna 9 en bijna 11, samenwonend met Wouter (horeca-ondernemer). We hebben beide co-ouderschap over alle 5 de kinderen, waarvan er 3 van hem zijn. Om het weekend zijn we met zijn 7 bij elkaar en door de weeks hebben we ongeveer de helft met kinderen. Een huis vol gezelligheid!

We wonen in Oegstgeest in een oude pastorie, bijzonder pand van ruim 250 jaar oud. Naast mijn huis bevindt zich mijn praktijk. Ik ben Orthomoleculair Therapeut, noem mezelf ook wel health&lifestylecoach, dan weten mensen vaak gelijk waar ik me mee bezig houd. Ik coach ambitieuze vrouwen naar een healthy, happy lifestyle, waarbij gezond genieten van het leven voorop staat! Ik doe dit via mijn methode La Dolce Vitaal, dat ik net heb uitgebracht in een boek. Hierin vind je koolhydraatarme en glutenvrije recepten, 4 weekmenu’s en mindset opdrachten. In de praktijk werk ik ook met bloedtesten, dit geeft altijd een goede richting om van daaruit aan de slag te gaan.

Op welke social media kanalen ben jij actief?

Ik ben het meest actief op instagram, echt mijn kanaal, het gaat snel, makkelijk en interactief. Op facebook zit ik ook wel, maar dat kost me echt moeite om bij te houden. Instagram gaat me veel makkelijker af en daar heb ik ook echt plezier in. @romanaswitzer.nl

Hoeveel dagen en uren werk je, Hoe ziet jouw werkdag er uit?

Ik werk ruim 5 dagen in de week, qua uren zou ik het niet eens kunnen zeggen, in ieder geval meer dan toen ik nog 32 uur in het onderwijs werkte. Ik verdeel mijn week nu in coachingsdagen 1 op 1 met cliënten en ik werk 1,5 dag per week aan mijn bedrijf, waarvan een dagdeel in het weekend.

Ik breng mijn kinderen naar school en ga dan vanaf 9 uur aan het werk, ik loop naar mijn praktijk naast ons huis, ideaal. Lunchen doe ik ook lekker thuis. Op maandag t/m donderdag werk ik met cliënten, op vrijdag en zaterdag ochtend werk ik aan mijn bedrijf. Ik werk op maandag en dinsdag tot een uur of 5. Sommige dagen heb ik cliënten die pas later na werk kunnen, dan maak ik daar soms een uitzondering voor en begin ik die dag wat later. Woensdag werk ik enkel de ochtend en op donderdag en vrijdag tussen 9 en 3, zodat ik mijn meiden uit school kan halen. Die flexibiliteit vind ik heel prettig.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen & heb je ruimte in je dag voor jezelf?

 Mijn planning kan per week wisselen, de ene week zit ik alle dagen vol, de week erna heb ik meer open plekken op de agenda. Ik probeer elke dag tijd te maken om rustig te lunchen, mijn sport in te plannen en tijd voor mezelf te maken. Dit is in de avond, al ga ik dan evengoed vaak nog iets voor mijn bedrijf doen, zoals het verbeteren van mijn website (ik bouw deze zelf) of documenten in canva maken. Waar ik vroeger wel eens tekende als ontspanning, vind ik nu dit soort creatieve werkjes heerlijk om te doen.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan & zakelijk?

Rust en regelmaat, selfcare en tijd voor mezelf, daar doe ik het goed op. Wanneer deze in balans zijn, kan ik het beste functioneren. Dan voel ik me goed, sterk, fit en zit ik lekker in mijn vel.

Zakelijk zijn mijn kernwaarden: Betrokkenheid, aandacht, persoonlijk, vrouwelijk en passie. Op deze waardes draait mijn praktijk. Hierin geef ik alles en maak ik elk coachingstraject persoonlijk. Mijn cliënten hebben allemaal een eigen verhaal en zijn geen nummer. Ik coach graag live, 1 op 1. Ook wanneer ik een gratis kennismaking/ oriënterend gesprek inplan, wil ik iemand graag zien. Hebben we een klik, wat is haar verhaal, waar kan ik haar mee helpen. Dit stukje persoonlijk coaching is de kern van mijn werk.

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

Als bijna 40+ ondernemer vind ik het soms moeilijk de balans te behouden. Nu maak ik vaker dan ik wil uitzonderingen binnen mijn werktijden. Dan iemand in de avond of weekenden, terwijl ik die het liefst vrij houd. Daarin mag ik soms duidelijkere grenzen trekken voor mezelf. Laatst was ik naar een event en had een hotel geboekt. Ik had hierdoor heerlijk de tijd voor mezelf en dat voelde echt even heel lekker. Toen dacht ik, dit moet ik toch vaker doen!

Wil je graag “er bij horen” of kies je je eigen weg?

Ik kies mijn eigen weg, altijd al gedaan. Ik doe wat goed voelt voor mij en op mijn eigen manier. Dan ben ik echt, dan ben ik authentiek, dan voel ik me als een vis in het water. Ik ben niet bang om fouten te maken, in mijn ogen bestaan deze niet. Het zijn lessen, soms hele dure en daardoor zuur, maar ontzettend leerzaam. Ik stippel mijn eigen pad uit, maak snel keuzes. Daarin voel ik me heel vrij.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Ik durf goed in mezelf te investeren, ik besteed graag werk uit. Ik hou er van andere, meestal vrouwelijke, ondernemers te steunen en elkaar werk te gunnen, elkaars diensten af te nemen en daardoor elkaar ook weer een podium te geven, door elkaar bijvoorbeeld te noemen op social media.

Elke keer wanneer mijn inkomen weer stijgt,  ga ik meer werk uitbesteden, zodat ik me kan blijven focussen op de dingen waar ik goed in ben en een ander inhuur voor waar zij goed in is.

Heb je sparringpartners?

Ik heb een aantal vriendinnen die ook ondernemen, sinds ik zelf onderneem, zijn die vriendschappen nog hechter geworden, omdat je elkaar weer beter begrijpt. Ook zijn er nieuwe vriendinnen met een onderneming bijgekomen. Ik ben coördinator van een netwerkclub voor vrouwen, Bites & Business Leiden. Vanuit deze groep heb ik een aantal mooie contacten opgedaan. Een aantal van deze vrouwen spreek ik bijna wekelijks en sparren we over onze bedrijven. Heel waardevol.

Ps deze prachtige foto is gemaakt door Peggy Hoe

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

 

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.