Interview met een 40+ Onderneemster

 

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie.
Ik ben Ellen, val in de doelgroep 40+ ;), woon in het mooie Zutphen samen met Paul en heb een dochter van 16 en een zoon van 13.

Hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?
Mijn bedrijf heet Love, Peace & Joy, een webshop met een uitgebreid aanbod dameskleding en accessoires. Vaak kleurrijk en met een vleugje retro. Ik noem het liever een online boetiek, omdat dat naar mijn gevoel iets persoonlijkers heeft. En persoonlijke service hecht ik nogal veel waarde aan.

Op welke social media kanalen ben jij actief?
Voornamelijk Facebook en Instagram. Ik heb afgelopen jaar ook de mogelijkheden van YouTube afgetast, maar qua video werkt voor mij dan nog steeds Facebook of Instagram beter.

Welk social media kanaal is jouw favoriet?
Persoonlijk favoriet is Instagram, dat vind ik een fijn en positief medium en daar doe ik de leukste contacten op. Maar op Facebook heb ik ook veel leuke klantcontacten. Bij mij is het per merk toch wel wat verschillend waar mijn klanten (voornamelijk) te vinden zijn, dus ik zou zakelijk gezien niet zonder de één of de ander willen.

Hoeveel dagen en uren werk je?
Ik werk vijf dagen in de week en soms op zaterdag. Ik doe mijn werk met veel plezier, dus het voelt niet echt als werken, maar ik heb wel ‘workaholic’ neigingen dus af en toe moet ik me zelf in acht nemen, hoe leuk het allemaal ook is.

 Hoe ziet jouw werkdag er uit?
Mijn echte werkdag of mijn ideale werkdag? 😉 Idealiter start ik ’s morgens wat rustiger op, neem de tijd om samen te ontbijten en als het even kan doe ik als iedereen de deur uit is een korte meditatieoefening of ik ga een half uurtje lopen langs de IJssel (mijn achtertuin). Dat half uurtje kan mij echt opladen voor de rest van de dag. Dan ga ik aan het werk en het is heel wisselend hoe mijn dag er uit ziet. Meestal werk ik ’s ochtends achter de computer; mail, klantenservice, social media, blogs redigeren, administratie en noem maar op. Maar vaak ook fotoshoots, videootjes maken en dat soort dingen. In de maanden januari en februari en juli en augustus is het extra druk met inkoopafspraken en nieuwe collecties die online moeten. Na de lunch begin ik vaak met het inpakken van de bestellingen. Als de Fietskoerier de pakketten rond 16.30 uur heeft opgehaald doe ik vaak nog wat laatste dingen achter de computer of ik ga even een half uurtje sporten voor we gaan eten. Soms werk ik ook ’s avonds, maar ik probeer het zo veel mogelijk te vermijden of in elk geval vanaf 20.00 uur nog even wat tijd met mijn gezin door te brengen. In drukke tijden lukt bovenstaande niet altijd, maar als ik er wel aan vast houd ben ik veel relaxter en ook productiever, dus dat is tegelijkertijd mijn grootste thuiswerk-uitdaging.

Hoe wil je dat jouw werkdag er uit ziet?
Nou, zo dus.

Werk je vanuit huis?
Ja, een bewuste keuze ook wel met twee opgroeiende kinderen. Ik heb afgelopen jaar overwogen een locatie elders te zoeken, maar alles af wikkende en wegende ben ik er op uitgekomen dat ik toch het allerliefst thuis werk. Onlangs hebben we de benedenverdieping verbouwd (we wonen boven) en nu heb ik ook echt een heerlijke plek waar ik de deur gemakkelijk achter me dicht kan trekken en die minder doorloopt in privé dan voorheen. De kinderen zijn wat ouder nu en redden zich prima, maar ben ik een keer niet thuis als er één uit school komt, dan hangt die wel meteen aan de telefoon hoor “Waar ben je??”! Ik zie dat maar als een compliment, dat het gewaardeerd wordt dat je er gewoon bent voor ze.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen?
Ja, in piektijden voel ik dan soms wel druk, maar in principe kan ik altijd zelf mijn tijd indelen. Ik zit natuurlijk ook wel een beetje vast aan de verzend- en aanlevertijden van de pakketten, maar meestal komt dat wel goed. Ik heb in elk geval het gevoel dat ik flexibel kan zijn en dat vind ik toch het belangrijkste, dat gevoel van vrijheid.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.
Eerlijkheid, integriteit en respect. Ik ben een sensitief typje, dus dat zijn wel de dingen waar ik echt veel waarde aan hecht. Ik volg altijd mijn gevoel.

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.
Mijn zakelijke kernwaarden zijn gelijk aan mijn persoonlijke, maar samenwerken (elkaar helpen), een goede service en kwaliteit bieden en inspireren komen daar nog bij. En eerlijkheid in de zin van zo duurzaam mogelijk ondernemen.

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?
Ik kan zo niets bedenken waar ik tegenaan loop, voel me juist misschien wel steviger in mijn schoenen staan dan vroeger, dus dat helpt me alleen maar om vanuit mijn gevoel te ondernemen.

Wil je graag “er bij horen” of kies je je eigen weg?
Ik ben voor mezelf gaan werken om mijn eigen weg te kunnen kiezen. Ik zou er niet gelukkig van worden om dingen te doen om erbij te horen of omdat een ander het ook zo doet.

Werk je alleen of besteed je werk uit?
Ik heb een team bloggers om mij heen, daarnaast een studente die (gewoon vanuit haar studentenhuis op haar laptop) aan de achterkant van de shop helpt om producten klaar te zetten, soms wat administratie doet en vele andere kleine klusjes afmaakt waar ik inmiddels niet meer aan toe kom. Paul doet de technische kant van mijn webshop en SEA werkzaamheden besteed ik uit.

Heb je sparringpartners?
Met Paul kan ik goed sparren over de shop zelf, maar ook over toekomstplannen en andere zakelijke beslissingen. Met mijn bloggers kan ik ook goed sparren over ideeën, ontwikkelingen, nieuwe merken en dat soort dingen. En met een aantal collega-shops heb ik een Facebookgroepje, waarin we ervaringen uitwisselen, elkaar ‘steunen’ en soms producten uitwisselen die bijvoorbeeld in een ‘stenen’ winkel beter lopen dan in een webshop of andersom. Wat een goede vraag trouwens. Ik besef me hierdoor hoe belangrijk dat is en dat het echt voelt als een fijn, warm netwerk om mij heen!

 Zo ja, hoe vaak spreken jullie elkaar?
Elke dag aan de keukentafel ;), eens in de zoveel tijd bij een lekkere kop thee of gezonde lunch en online dus.

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

 

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.