Interview met een 40+ Onderneemster

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie.

Ik ben Marjolein Mooijman-Merks, aanstaande zaterdag 52 jaar oud. Ik woon sinds 1992 in de Plataan in Duiven samen met Fred. Onze dochter en zoon van 21 en 18 jaar oud studeren resp. Diergeneeskunde in Utrecht en Politicologie in Nijmegen. Sinds dit schooljaar wonen ze allebei op zichzelf.

Hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

Mijn bedrijf heet Gastouder BijLein, ik run een kleinschalige kinderopvang in onze eengezinswoning in het centrum van Duiven. Ik werk als gastouder sinds 2001, sindsdien is mijn opvang steeds verder geprofessionaliseerd. Het heeft lang geduurd voor ik op mijn website durfde aan te geven gespecialiseerd te zijn in jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Sinds mei vorig jaar draai ik op woensdagmorgen de Slimme Peuter Club bij Gastouder BijLein, een ochtend voor peuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Tijdens de Clubochtend bied ik uitdagende activiteiten aan over onderwerpen die de peuters aanspreken, daarnaast hebben de peuters contact met ontwikkelingsgelijken en praten we over allerlei onderwerpen als vriendschap, ruzie maken en bang zijn.

Op welke social media kanalen ben jij actief?

Ik ben actief op Facebook met twee bedrijfspagina’s ‘Gastouder BijLein’ en ‘Slimme Peuter Club bij Gastouder BijLein’. Ik plaats eens per week een post op Instagram @bijlein en ik heb een LinkedIn account waarop ik niet erg actief ben.

Welk social media kanaal is jouw favoriet?

Mijn favoriete social media is Facebook, ik vind het leuk daarnaast gebruik te maken van Insta in de hoop een jonger publiek te bereiken. Op Facebook plaats ik gedurende de dag een aantal posts, op Insta plaats ik een samenvatting van de afgelopen week. Zo blijf ik hopelijk in de picture 😉

Hoeveel dagen en uren werk je?

Sinds ik recentelijk gestopt met met de buitenschoolse opvang werk ik nog 4,5 dag. Het aantal uur varieert van 40 tot 45 uur waarin ik kinderen  van 0 tot 4 jaar opvang, daarnaast komen mijn administratie, trainingen en voorbereiding van de activiteiten. 

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

Mijn werkdag start zodra ik het eerst gastkind welkom heet en eindigt als ik het laatste gastkind van de dag uitzwaai. We doen activiteiten, ik lees de kinderen voor, we zingen samen. Drie maal daags hebben we een eetmoment (fruit, lunch en fruit/groente). We gaan samen op pad met de bakfiets, met de trein en soms met de auto. Uiteraard hebben de kinderen genoeg momenten om zelf te spelen, te knutselen en in de tuin te spelen. Daarnaast zijn er een aantal kinderen die nog een of twee maal daags slapen, maken we een wandeling, doen we een boodschap en gaan we naar de bibliotheek of de speeltuin.  Mijn werkdagen zijn erg afwisselend.

Hoe wil je dat jouw werkdag er uit ziet?

Het meest ideaal zou zijn als ik de mogelijkheid zou hebben mijn administratie overdag tijdens mijn werkdagen te doen. Dat is alleen mogelijk als alle kinderen tegelijkertijd moeten slapen en ik een uur of twee mijn handen vrij heb. De grote variatie in kinderen en activiteiten maken mijn werkdagen enorm afwisselend, iets waar ik erg van geniet.

Werk je vanuit huis?

Onze woonkamer is mijn werkplek, daarnaast zijn een aantal kamers boven in gebruik als slaapkamers voor de gastkinderen.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen?

Tijdens mijn werkdagen (lees kinduren) heb ik geen ruimte voor onverwachte privé dingen. Ik heb niet de mogelijkheid ineens vrij te nemen voor een gezellig dagje uit. Wel ben ik soms genoodzaakt een dag vrij te nemen voor bijvoorbeeld een uitvaart. Mijn vrije dagen en vakanties plan ik in december voor het komende jaar. Alleen voor erg interessante trainingen neem ik een extra dag vrij, mits ik ze ruim op tijd weet.

Heb je ruimte in je dag voor jezelf?

Of ik ruimte in mijn dag heb voor mezelf is weer afhankelijk van de hoeveelheid slapertjes. Slapen mijn gastkinderen tegelijkertijd, kan het zijn dat ik een uur of twee ‘vrije tijd’ heb.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Ik streef er voor mezelf naar mijn kennis te blijven vergroten. Ik wil niet stilstaan als persoon of als gastouder. Waar ik wel voor moet waken, is dat niet al mijn vrije tijd in mijn bedrijf gaat zitten.

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Ik vind het belangrijk me zakelijk (met een zekere flexibiliteit) op te kunnen stellen naar de ouders van mijn gastkinderen. Nog belangrijker vind ik het dat mijn gastkinderen zich veilig en gezien voelen bij mij en binnen mijn opvang. Dat ze het leuk vinden een dag te komen spelen en weer vrolijk terug naar huis gaan. Ook voor hen vind ik het erg belangrijk te blijven groeien als gastouder, om hen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden in de eerste vier jaar van hun leven.

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

Ik vind het zelf fijn inmiddels ‘wat ouder’ te zijn. Ik heb veel meer zelfvertrouwen en heb veel bijgeleerd de afgelopen jaren. Mijn manier van werken binnen de opvang is regelmatig aan veranderingen onderhevig op zoek naar de juiste manier voor mij en de gastkinderen. Ik ben er inmiddels achter dat het sterk afhangt van de groep hoe ik activiteiten kan aanbieden. En dat het juist goed is voor de ontwikkeling een ‘wat luiere’ gastouder te zijn, hiermee bedoel ik dat ik veel ruimte biedt voor de eigen fantasie en ontplooiing van de kinderen.

Wil je graag “er bij horen” of kies je je eigen weg?

Ik heb het vorig jaar eindelijk aangedurfd een peutergroep te starten voor peuters van 2,5 tot 4 jaar met een (duidelijke) ontwikkelingsvoorsprong. Eerder gaf ik op mijn website al aan met veel uitdagende spel- en speelmateriaal te werken voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, pas in mei 2018 ben ik werkelijk gestart met de ‘Slimme Peuter Club bij Gastouder BijLein’. Hierin onderscheid ik mij van (een groot deel) van mijn collega’s in Duiven.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Als gastouder werk je in principe alleen. Aangezien we als gastouder wettelijk gebonden zijn aan een maximum van vijf kinderen (zes inclusief buitenschoolse opvang), is het lastig eens met een collega af te spreken. Dit is alleen mogelijk als we afspreken in een speeltuin of een andere plek buitenshuis. Dus mijn werk als gastouder doe ik zelf. Mijn man schakel ik in voor klussen als het verven van een nieuw aangeschaft duobed of het repareren van speelgoed, hij is mijn ‘technische dienst’. Daarnaast laat ik mijn belasting regelen door een bureau dat gespecialiseerd is in belastingaangiften van gastouders.

Je doet alles zelf, waarom?

Ik heb een aantal jaar stagiaires gehad van het Candea College. Mijn opvang was toen minder vol, ik had meer tijd deze leerlingen te begeleiden. Ik wil mijn tijd en aandacht nu besteden aan de kinderen in mijn opvang.

Je besteed uit, Waarom?

Mijn belasting besteed ik uit omdat er lange tijd veel onzekerheid en onduidelijkheid is (geweest) over gastouders als ondernemers. Als gastouder zijn we genoodzaakt een samenwerking aan te gaan met een gastouderbureau omdat ouders anders geen kinderopvangtoeslag ontvangen. Juist deze samenwerking maakt(e) dat de belastingdienst verschillende gastouders niet als ondernemer ziet. De boekhouder die mijn belastingaangifte regelt gaat, indien nodig, de strijd met de belastingdienst aan.

Heb je sparringpartners?

Gelukkig zien gastouders in Duiven elkaar niet als concurrenten maar als collega’s. Ik heb verschillende collega’s waar ik goed contact mee heb, heel fijn! We zien elkaar bij trainingen, gaan borrelen of uit eten om ideeën/gedachten uit te wisselen en spreken zo nu en dan af voor een gezamenlijke activiteit. Daarnaast heb ik een week of twee geleden de eerste intervisie gehad met een aantal mensen (verspreid over het land) die net als ik werken met peuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

Zo ja, hoe vaak spreken jullie elkaar?

Er gaan weken voorbij dat ik geen collega’s spreek en weken dat ik ze heel geregeld zie en spreek. Dit is naast een aantal andere factoren ook erg afhankelijk van de drukte binnen de opvang.

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.