Interview met een 40+ Onderneemster

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie.

Mijn naam is Lilian Spaans, net 47 geworden en ik woon samen met de liefde van mijn leven Ruud. We hebben geen kinderen, maar wel 2 ondeugende katten Robbie en Max.

Hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

Sinds een aantal jaren run ik mijn webshop Lilian’s Hobby. In deze webshop verkoop ik handwerk- en hobbyartikelen. Daarnaast ontwerp ik sieraden, kaarten en borduurpatronen onder de naam LieldDesign.

Op welke social mediakanalen ben jij actief?

Ik ben actief op Facebook, Instagram en Pinterest. Facebook vind ik het leukst, maar ik kan me ook helemaal verliezen in Pinterest.

Hoeveel dagen en uren werk je?

Momenteel ben ik herstellende van een ernstige ziekte. Het is moeilijk te zeggen hoeveel uur per dag ik werk, want mijn energielevel is geen enkele dag hetzelfde. Gemiddeld werk ik 5 uur per dag. Ik doe de gebruikelijke dingen als de webshop vullen met artikelen, bestellingen versturen, administratie en social media. Momenteel ben ik druk bezig met de webshop helemaal naar mijn zin te maken. Daarnaast ben ik druk bezig met het ontwerpen van mijn eigen borduurpatronen. Deze ontwerp ik en vervolgens borduur ik ze zelf, zodat ik weet wat de benodigde materialen zijn (de hoeveelheid garens) en hoe het eruit komt te zien. Heel erg leuk, maar ook tijdrovend.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik zou willen dat er meer structuur in mijn werk zit. Dankzij Lein Roelofsen (de personal planner ) en Suzan besteed ik meer aandacht aan mijn planning. Me eraan houden is af en toe een tweede! Afgelopen jaar heb ik veel tijd besteed aan waar ik naar toe wil met mijn bedrijf en hoe ik daar moet komen. Dat is duidelijk, nu nog alle plannen werkelijkheid laten worden.

Hoe wil je dat jouw werkdag er uit ziet?

Ik zou willen dat ik meer energie had en dat er dan meer uren in de dag zaten. Dat zou het allemaal een stuk gemakkelijker maken!

Werk je vanuit huis?

Ja

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Ik hecht privé aan de volgende waarden:
– eerlijkheid
– humor
– zelfspot
– inspiratie

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Zakelijk hecht ik aan de volgende waarden:
– inspiratie
– creativiteit
– aandacht
– passie
– hulpvaardigheid
– humor
– volharding

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

Ik loop er vooral tegen aan dat ik geen kinderen heb. Dat klinkt gek, maar er zijn zoveel groepen en workshops waarbij er vanuit wordt gegaan dat je een gezin met kinderen combineert met je bedrijf. En dat is dus niet mijn situatie. En dan is het lastiger praten met iemand die nog in de kleine kinderen zit. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen en kan ik prima sparren met een aantal collega-onderneemsters die nog kleine kinderen hebben.

Ondernemers van begin 20 jaar leven in een heel andere levenssituatie. Ik heb al heel wat levenservaring achter de rug en zit in een andere levensfase. Daarnaast is mijn gezondheid echt een issue. Ik ben herstellende van borstkanker. Sinds ongeveer 1,5 maand weet ik dat er geen kankercellen meer te zien zijn. Ik zit nog volop in het herstelproces. Dat koste energie en levert veel beperkingen op.

Wil je graag “erbij horen” of kies je je eigen weg?

Vroeger wilde ik er graag bij horen, tegenwoordig kies ik mijn eigen weg. Ik volg niet meer elke modegrill en verkoop niet meer alle merken alleen om erbij te horen. Ik verkoop producten en merken waar ik zelf achter sta.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Ik werk alleen, omdat ik het me niet kan veroorloven werk uit te besteden. Mijn achternicht heeft een hele tijd geholpen, maar is helaas moeten stoppen vanwege haar gezondheid. Dus nu doe ik alles alleen. Alhoewel, mijn man helpt wel met bestellingen versturen, indien nodig.

Heb je sparringpartners?

Ik zit in een ondernemersclub De Stoute Schoenen Club. Deze is alleen voor vrouwelijke ondernemers. Met een aantal zoomen we wel eens, oftewel video conferencing. Met hen kan ik fijn  sparren en heb ik het gevoel niet altijd maar alleen te werken. Dat vind ik namelijk het nadeel van vanuit huis werken.

Een keer per week heb ik met Wima van Wilma Taa coaching afgesproken in Goirle. Een hele fijne werkplek waar we sparren, hard werken en het heel gezellig hebben. Heel inspirerend!

Samen met Carine van Met Caracter ben ik bezig met het opzetten van een wenskaartenlijn voor borstkankerpatiënten. Het begin is gemaakt, deze maand gaan we weer verder.

Met Suzan ben ik een coachingstraject begonnen. Soms heb je zelf alleen maar blinde vlekken en is het nodig dat iemand met een frisse blik kijkt. De eerste ideeën zijn al geopperd en de eerste aanpassingen aan de website zijn al gedaan.

Ik zou nog wel vaker naar netwerkbijeenkomsten willen gaan, maar vind dat eigenlijk toch ook nog wel heel eng. Dat is een actie voor het komende jaar.

 

 

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.