Interview met een 40+ Onderneemster

 

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie, hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

Ik ben Betty, 44 jaar oud (jong) en woon in een bosrijk gebied in Friesland. Ik woon samen met mijn vriend, kat en in deeltijd ben ik bonusmoeder van twee meiden van 10 jaar oud.
Mijn bedrijf heet 38 Dresses en de naam zegt het al, ik verkoop jurken en alles wat daarbij past.

Op welke social media kanalen ben jij actief?

Ik gebruik facebook, instagram en heb sinds kort pinterest ontdekt (oei verslavend). Mijn favoriet is facebook, dat komt met name door het gebruiksgemak.

Hoeveel dagen en uren werk je en werk je vanuit huis?

Ik werk eigenlijk alle dagen, het houdt in mijn hoofd eigenlijk nooit op. Ik ben januari 2013 open gegaan met mijn fysieke winkel en draaide toen fulltime alleen. Dit heb ik denk ik zo 2 hele jaren volgehouden en toen ging het niet meer, er moest echt iemand bij.
Ik vind vrienden en kennissen gratis voor je laten werken een no-go mede door mijn zzp verleden als professioneel musicus. Daarom duurde het misschien ook wat te lang voordat ik iemand in dienst durfde nemen.

Mijn werkdag verschilt iedere dag en dat vind ik dan gelijk ook het leukste aan mijn vak. Soms moet ik natuurlijk dingen doe die ik minder leuk vind, daar probeer ik dan gelijk mee te beginnen.

Ik begin vaak met de administratie/boekhouding. Daarbij raak ik vaak afgeleid door binnenkomende berichten, vragen en mailtjes. Soms spring ik dan over naar de klantenservice en merk dan na één of twee uren dat ik niet ben opgeschoten met de administratie (leerpuntje).

Ik ga dan verder met de social media kanalen, als ik geen inspiratie heb dan laat ik het bij facebook.
De rest van de dag is mijn personeel van informatie voorzien, zorgen dat alles op voorraad is, en de inkoop cq verkoop van de webshop bijhouden. Daar ben ik de rest van de dag wel zoet mee.

Op mijn wensenlijstje staat nog wel dat ik de boekhouding wat beter bijhoud, dan is het niet zo’n drama als ik de gegevens moet opleveren voor de belastingdienst. Ik heb een broertje dood aan boekhouden en de programma’s die daar bij horen.
Wat echt een overwinning was dat het op een dag eindelijk lukte om de stekker eruit te trekken (van de computer) en dat ik durfde denken ‘morgen kunnen die mailtjes ook nog wel’.

Ik werk sinds januari 2019 bijna alle dagen thuis, dit komt mede doordat ik ziek ben geworden. Dat komt natuurlijk altijd onverwacht en gelukkig had ik al een geweldige medewerkster in dienst die nu gewoon de hele fysieke winkel bestiert, zo dankbaar daarvoor.
Het grote voordeel van thuiswerken als je lichamelijk niet fit bent is dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt. Daardoor werk ik eigenlijk nog steeds fulltime maar op andere uren dan de winkeltijden.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen?

 

Daar maak ik sinds een paar jaar tijd voor, ik krijg daar energie van om even je horizon te verbreden en niet alleen maar in je eigen ruimte te blijven zitten.

Heb je ruimte in je dag voor jezelf?

 

Die is nog wat lastig, ik neem het me wel voor maar ben soms zo een work-a-holic dat de dag voorbij is voordat ik het weet. Soms ben ik niet eens buiten geweest. Ik probeer om iedere dag een uur te lopen en als ik iets uit de supermarkt nodig heb ga ik op de fiets dan heb ik toch maar mooi 9 km gehad.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

 

Ik hecht waarde aan eerlijkheid, oprechtheid en authenticiteit.

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Dat zijn dezelfde kernwaarden als die ik privé heb. Ik dacht in het begin dat ik wat ‘harder’ moest worden en dat het normaal is dat zakelijke relaties minder ‘echt’ zijn dan in je privé leven.
Mede door mijn ziekte is mijn kijk daarop verandert. Ik vind het nu super belangrijk dat zakelijke relaties ook authentiek zijn. Het gaat zelfs zo ver dat ik daarom bepaalde merken niet meer verkoop.

Het moet iets positiefs opleveren en niet ten koste gaan van anderen.

Ik doe alleen nog maar dingen waar ik inspiratie en positieve energie van krijg. Zelfs mijn boekhouder moet een leuk persoon zijn 😉

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

40+ zijn is juist heel prettig, het is niet meer zo belangrijk dat mensen je aardig vinden. Dat geeft veel rust en minder stress.

Wil je graag “er bij horen” of kies je je eigen weg?
Ik denk dat iedereen er toch wel graag ‘bij wil horen’ dat is iets wat in ieder mens verankert is. Qua bedrijf is dat lastig, ik wil toch altijd mijn eigen ding doen en kies daarbij mijn eigen weg. Ik heb wel een hoop inspiratie opgedaan natuurlijk. Bij vergelijkbare winkels gekeken op het internet, bij leveranciers gekeken wat ze doen. Op een gegeven moment ging me dat in de weg zitten en werkt het niet meer als inspiratie maar als een negatieve prikkel. Ik kreeg gedachten als ‘doe ik het wel goed’, ‘moet ik het dan ook zo doen als de andere winkels’, ‘ik krijg mijn content niet zo mooi als die andere winkel’. Ik heb toen besloten om alle winkels en en leveranciers uit mijn lijst te verwijderen. Het was tijd om volledig op eigen koers te gaan varen. Tot nu toe heb ik dat als erg bevrijdend ervaren en ben ik weer terug bij ‘helemaal mijn eigen ding doen’.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Ik besteed uit omdat ik in mijn eentje het werk absoluut niet meer aan kon. Ik stond op een gegeven moment alleen nog maar in te pakken voor de webshop en kon er niets anders meer bij doen. Dat het eerst een uitdaging is en je dan op een gegeven moment denkt ‘waar ben ik nu helemaal mee bezig’…

Ik heb nu 4 man personeel en een boekhoudkantoor in de arm genomen.

Heb je sparringpartners?

Mijn sparringpartner is mijn vriend en een paar agenten waar ik goed mee kan kletsen. Ik zou wel meer sparringpartners willen hebben maar het vertrouwen is wat lastig. Ik heb wel eens gehad dat iemand precies hetzelfde ging doen als waar ik mee bezig was. En dat is eng omdat je dan niet meer ‘open’ in een gesprek zit terwijl ik altijd het liefste alles wil delen. Daarom zoek ik het nu af en toe in een heel andere hoek.

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl

 

Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.