Interview met een 40+ Onderneemster

Vertel eens kort over jezelf, hoe oud ben je, waar woon je, je thuissituatie.

Mijn naam is Esmée en ik ben net 49 geworden. Samen met man, beginnend puberende dochter Marisa van 11, konijn Pongo en puppy Charlie woon ik in Fijnaart. Je weet wel, dat Brabantse dorp waar Frans Bauer en gezin woont en veel Chinees eet 😉. We wonen in een dijkwoning uit 1927. Leuk zou je denken zo’n oud huis, en ik zou ook niet willen ruilen voor een woning in een Vinex wijk, maar je hebt er wel veel werk aan. Ook de tuin is redelijk uit de kluiten gewassen en dat is soms voor zo’n druk iemand als ik lastig om bij te houden. Maar het uitzicht is dan ook alles waard. En aangezien ik alleen in mijn werk een perfectionist ben, hoeven huis en tuin er niet als een VT-wonen plaatje bij te liggen.

Hoe heet jouw bedrijf & wat doe je?

Ik heb 4 bedrijven. Ik schrik er zelf soms wel eens van als ik het tegen mensen zeg. Hoe gek kan je zijn! haha Ik startte eerst Linea Recta Online, een adviesbureau op het gebied van online marketing en content creatie waarmee ik gaandeweg steeds minder ging doen. Nu doe ik alleen nog voor een select groepje webshops en websites de social media. Voornamelijk Facebookbeheer en -advertising en Instagram beheer. Mijn tweede onderneming bestaat nu 4 jaar en is het blog: www.website4mama.nl waar ik de leukste blogs, webshops en producten deel voor moeders met kinderen t/m 12 jaar. Met deze onderneming verdien ik mijn hoofdinkomen. Daarna startte ik www.bloggerbynature.nl,  een kenniscentrum voor bloggers omdat ik en nog 2 collega’s dit misten in het huidige bloggerslandschap. We organiseren jaarlijks een bloggersevent in Soest. Superleuk. Vooral veel liefdewerk zeg maar. En tot slot startte ik 1 februari jl. nog een blog: www.ongeveertig.nl hét online lifestyle magazine voor vrouwen van 40-plus. Dus ik heb het soms nogal druk (understatement).

Op welke social media kanalen ben jij actief?

Zo’n beetje alle, maar niet allemaal even fanatiek. Mijn liefde ligt bij Facebook. Daar heb ik ook de meeste interactie, maar sinds een paar maanden ben ik in Pinterest gedoken en dit medium is mijn grootste traffic generator geworden sindsdien. Op Instagram ben ik ook actief, maar niet consequent. Ik bied daar meer een kijkje achter de schermen als ik op persreis ben, ik deel foto’s van producten die ik test of gewoon een leuke privé foto deel ik daar ook. Twitter heb ik wel, maar doe ik vrijwel niets mee behalve het doorplaatsen van mijn blogs. Een YouTube kanaal heb ik ook en hier deel ik voornamelijk filmpjes die ik maak tijdens persreizen. Wij mogen regelmatig een camping of bungalowpark testen en daar maak ik dan video’s van. Die deel ik dan weer in mijn blogs. En LinkedIn gebruik ik om af en toe een blog te delen dat wat zakelijker ingestoken is.

Welk social media kanaal is jouw favoriet?

Mijn favorieten zijn Facebook en Pinterest. Puur vanwege de traffic. Als je namelijk tijd steekt in een social media kanaal dan moet er ook wat uitkomen, vind ik. En een blog draait nou eenmaal om traffic.

Hoeveel dagen en uren werk je?

Ik werk 5 dagen per week de hele dag, ’s avonds nog een uurtje en op zondagochtend vaak 2 á 3 uurtjes. Ik kom wel aan de 50 uur in de week

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

Op maandag, woensdag en vrijdag ga ik, nadat mijn dochter naar school is, naar de sportschool. Een goed begin van de dag noem ik dat. Als ik afspraken heb die dagen, dan gooi ik m’n sportuurtjes om naar een andere dag. Lekker flexibel. Dan start ik daarna op met mijn mail. De ene dag heb ik als “schrijfdag” ingepland staan. Ik heb reviews om uit te werken, foto’s en YouTube filmpjes om te maken, betaalde schrijfopdrachten, en soms een event om naartoe te gaan. Tussen de middag komt dochterlief een boterham eten en ik doe een keer tussendoor boodschappen. Een andere dag heb ik mijn werk voor Linea Recta ingepland staan en plan ik mijn productpromoties in voor de webshops die op website4mama.nl staan. Elke dag maak ik een rondje op al m’n social media kanalen.

Hoe wil je dat jouw werkdag er uit ziet?

Het is prima zoals het nu gaat eigenlijk.

Werk je vanuit huis?

Ja vanachter de keukentafel.

Heb jij ruimte in je planning voor onverwachte privé dingen?

Ja hoor, dan werk ik in de avond door of ik heb gewoon de dag erna even geen blog online staan. De wereld vergaat tenslotte dan niet. Er zijn bloggers die zelfs in de vakanties doorwerken of vooruit werken. Dat heb ik ooit in mijn eerste jaar geprobeerd en ben daar vervolgens direct van terug gekomen. Ook ik heb recht op vakantie en mijn lezers komen na de vakanties altijd weer terug. We moeten onszelf niet belangrijker maken dan we zijn, denk ik dan. Ook zonder dagelijkse blogs van ons bloggers draait de wereld gewoon door. 😉 Ik ben daar nogal nuchter in.

Heb je ruimte in je dag voor jezelf?

Als het lekker weer is, dan pak ik regelmatig mijn e-reader en ga tijdens de lunch bijvoorbeeld lekker even buiten zitten. We hebben nu een pup in huis en dan moet ik ook naar buiten als het minder weer is. Dat is eigenlijk wel heel goed voor me. En sowieso plan ik tijd in voor mijn sportuurtjes.

Wat zijn jouw eigen, privé kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Ik hecht veel aan vriendschappen en eerlijkheid. Mijn dochter is mijn alles. Als ik denk aan wat ik haar de afgelopen jaren heb kunnen meegeven en hoe ik haar heb kunnen begeleiden omdat ik blog en werk vanuit huis, dan ben ik daar heel dankbaar voor. Gaf mezelf ook heel veel rust. Ik heb wat dat betreft geen enkele stress. Is ze een keer ziek, moeten we naar de dokter of naar de orthodontist, heeft ze na school afgesproken… geen probleem. En vergeet de leuke persreizen, events en de regelmatige pakketjes met leuke inhoud niet. Zij realiseert zich gelukkig ook dat niet elk kind zo bevoorrecht is.

Wat zijn jouw zakelijke kernwaarden, waar hecht je echt waarde aan.

Die verschillen niet zoveel met waar ik privé waarde aan hecht. Ik merk dat als je zakelijk je waarde kent, dat je dan heel makkelijk nee kunt verkopen zonder dat je daarover later inzit. En weet je… 9 van de 10 keer komen klanten dan alsnog een maandje later terug. Dan ben ik weer trots dat ik mijn poot stijf gehouden heb en nee heb gezegd als de samenwerking niet volgens mijn voorwaarden kon. Mijn motto: you pay peanuts you get monkeys! En aangezien ik geen aap ben… 😉

Waar loop je tegenaan als 40+ onderneemster?

Het gevoel dat ik een beetje achter de feiten aanren. Ik ben een laatbloeier en in blogland ben ik zo ongeveer een “oma” met mijn 49 jaar. Vooral in de mamabloggershoek, waarin ik me begeef, ben ik een dino met nog niet eens zoveel vlieguren. Ik vind het soms wel eens jammer dat ik niet eerder gestart ben. Maar ja, het leven loopt zoals het moet lopen denk ik dan.

Wil je graag “er bij horen” of kies je je eigen weg?

Ik kies volledig mijn eigen weg. Doe het op mijn eigen manier. Ik heb ook gekozen voor een niet traditioneel blog door duidelijk ook leuke webshops in mijn plannen te betrekken. Maar iedereen wil wel ergens bij horen denk ik. Ik vind het leuk om collega bloggers te ontmoeten. Dat doe ik regelmatig op events en natuurlijk ontmoet ik jaarlijks ongeveer 65 leuke bloggers tijdens mijn eigen kennisevent voor bloggers en online ondernemers. Met de in mijn ogen leukste en liefste bloggers hou ik regelmatig contact. Dat zijn mijn goede collega’s. Als ik even raad nodig heb of om een kletspraatje verlegen zit, dan app ik hen.

Werk je alleen of besteed je werk uit?

Ik werk sowieso met een team bloggers dat regelmatig leuke content voor mijn blogs schrijft en zij doen ook regelmatig reviews van leuke boeken en andere producten. Zelf heb ik een dochter van 11, maar ik richt me ook op moeders met een baby en alles er tussenin. Dus ik heb een team waarmee ik alle kanten uit kan. Moeders met baby’s, peuters, kleuters, schoolgaande kids en een paar tieners.

Ik besteed ook wel eens betaalde blogs uit. Soms is het werk teveel of heb ik zelf even geen inspiratie voor een betaald blog. En het technische deel van mijn websites besteed ik uit. Ik weet altijd wel heel goed wat ik wil en hoe het eruit moet komen te zien, maar het maken en ook het onderhouden… daar zijn andere mensen goed in. En de administratie hè. Daar heb ik een hekel aan, dus ik heb een boekhouder en administratiekantoor voor de aangiftes.

Heb je sparringpartners?

Ja, ik zit in een app groep met andere bloggers en ik heb natuurlijk mijn 2 collega’s van Blogger by Nature waar ik af en toe wat tegenaan hou.

Zo ja, hoe vaak spreken jullie elkaar?

Ik spreek sommige collega’s dagelijks over de app en met een paar spreek ik een paar keer per jaar af voor een gezellige lunch.

Ben jij een 40+ onderneemsters en wil jij mijn vragenlijst invullen?
Mail me dan, leuk!
suzan@deonlineetaleuze.nl
Deel deze pagina met andere onderneemsters
Stuur een appje
1
Heb je een vraag? App gerust!
Hoi, Suzan van de Online Etaleuze hier!

Heb je een vraag over mijn aanbod of wil je iets anders vragen? Stuur me gerust een appje.